Search
  • Tekst Harald Haave Foto Gerd Borchgrevink

REIS BURMA Elven - Burmas livsnerve

Trebåter fulle av turister glir forbi på elven for å komme i posisjon. Kampen om den beste plassen, for å ta det perfekte bildet av solnedgangen over verdens lengste trebro, er tøff.

Munker, turister og landsbyfolk myldrer frem og tilbake over U Bein-broa. Noen stopper og tar bilder, andre skuer utover rismarkene og fiskerne som vasser til brystet i mudder på jakt etter småfisk.

Det meste i Burma dreier seg om livet på og rundt elvene. Slik har det vært i århundrer. Selv om britene under kolonitiden bygget ut vei- og jernbanenettet, er store deler av Asias perle fortsatt utilgjengelig annet enn med båt. Elvene sikrer transport av folk og varer.

Irrawaddy-elven som er 2500 kilometer lang er mest trafikkert og skjærer gjennom landet fra nord til sør. 75 prosent av landets befolkning bor da også rundt elven og langs kysten. Irrawaddy er selve livsnerven; hovedveien gjennom Burma, og elvemudderet gir gode avlinger.

Mange turister tar elvebåtcruise på Irrawaddy fra Mandalay til Bagan med alle templene. Ulempen er at du blir mer tilskuer enn deltaker i disse digre luksusskipene, som manøvrerer seg i sneglefart for å unngå sammenstøt med alle de andre fartøyene på den trafikkerte elven.

Er du ute etter en mer autentisk reisemåte anbefales vi å kjøpe billett på de lokale ferjene. Landets egne innbyggere kjøper billett til 20 kroner. Selv må du regne med å betale 90 kroner for den samme billetten på øverste dekk. Herfra kan du følge med på livet langs elven mens du med enkle fakter og en god porsjon høflighet kommuniserer med dine medpassasjerer som sjelden kan et eneste ord engelsk. Te, kjeks og brus får du også kjøpt om bord.

I Mandalay har mange fattige familier bosatt seg i primitive trehus dekket av plast og aluminiumstak langs elvebredden. Her bor hundrevis av mennesker under de mest primitive boforhold, mange av dem er fra det enda fattigere nabolandet Laos. De fleste livnærer seg som dagsarbeidere og tjener sjelden mer enn til å berge maten på bordet.

Vi søker oss til nærmeste kafe og følger med på barna som storkoser seg i elva, kvinner vasker tøy og dagsarbeiderne fortsetter den endeløse bæringen av sand og stein fra de oppankrede båten til ventende lastebiler. Det er tungt og monotont arbeide under en stekende sol. Rett nedenfor oss leter kyllinger, griser og hunder etter mat mellom et hundretalls steinkrukker som ligger hulter til bulter.

Lite aner vi da at disse steinkrukkene senere skal spille en sentral rolle når det norske kongeparet ankommer Mandalay på statsbesøk med cruisebåt fra Bagan. Noen dager før Harald og Sonja ankommer, får beboerne beskjed om å forsvinne fra området. Myndighetene bruker bulldosere for å jevne de enkle bostedene med jord og sand før de pynter området med planter i de mange krukkene vi observerte på elvebredden.

Menneskene kan gjøre lite annet enn å raske med seg de få eiendeler de har og finne seg et nytt bosted. Slik er skjebnen for hundretusener av mennesker i Burma, som er ett av de 10 minst utviklede land i verden. Det til tross for at landet er i besittelse av enorme naturressurser.

Buddhismen knytter rike og fattige sammen. Vi står opp klokka 04.00 for å være med på et av de helligste ritualer i Mandalay, vaskingen av den 2000 år gamle Buddhaen i Mahamuni Paya, landets mest berømte. Hundrevis av mennesker har møtt frem før soloppgang for å få en god plass i det trange tempelet, som ligger like ved jade-distriktet. Mange av kvinnene og mennene har kledd seg opp i sine beste antrekk. Bare menn får gå opp trappen og ta på Buddhaen, som troner på en avsats tre meter over gulvet, så Gerd må pent fotografere det hele fra avstand.

Det blir etter hvert så trangt på avsatsen at jeg er redd for å falle ned på menneskene som sitter i bønn. Mange fester bladgull på Buddhaen mens de resiterer bønner. Buddhaen har opp gjennom årene fått et 40 cm. tykt lag med gull.

Utenfor tempelet er det allerede full aktivitet. Jade-sliperne sitter bøyd over fotdrevne maskiner; i en gate bortenfor er menn og kvinner i gang med å bearbeide små og store Buddha-figurer i marmor. Støvskyen står rund hodet på både Buddhaer og arbeidere.

Mange av disse ender opp i hager og hjem i Vesten. Selv kjøper jeg en jade for knappe hundre kroner som jeg skal få satt inn i en eldgammel tre-Buddha som min farfar kjøpe på auksjon for 80 år siden i Oslo.

Vi tar en svingom innom det frodige mat og blomstermarkedet. Det myldrer av burmesere til fots, på sykler, lasteplan, traktorer og mopeder. Vi vekker oppsikt som de eneste utlendingene – i lange skjørt.

Noen kvartaler unna selger de byens beste longyier; et praktisk skjørtelignende plagg som både menn og kvinner bærer. De billigste longyiene betaler du en 50-lapp for, de dyreste opptil 1000 kroner. For en uinnvidd turist er det vanskelig å skjelne forskjell på ulike kvaliteter og mønstre, men under resten av turen i Burma høster jeg mange ganger lovord for min. Tommelen opp og ”Good” indikerer at de setter pris på at vi adapterer deres klesvaner. Det handler om respekt for landets skikker og innbyggere og er samtidig en god start på kommunikasjon med mennesker. Latteren sitter løst hos burmeserne.

Det får jeg erfare da jeg er litt raskt med å ta meg ut av drosjen utenfor hotellet. Jeg står på gata med longyien rundt anklene. Folk snur seg og ler høylytt. Jeg kan ikke annet enn å le med og av meg selv. En eldre mann kommer bort til meg og sier: Slik skal du lage en skikkelig knute på longyien. Han folder skjørtet på begge sider, drar foldene inn mot navlen min og vrir om to ganger før han stapper knuten på siden av skjørtet. Han utfører det på noen sekunder; selv står jeg foran speilet samme kveld og får det ikke helt til. Å knyte longyier er en egen kunst.

Mandalay

Attraksjoner:

Soloppgang eller nedgang ved verdens lengste teakbro, U-Bein.

Delta i morgenbønen og se munkene vaske Buddhaen i Mahamuni Paya.

Vandre i hagen til teak-tempelet Shwe In Bin Kyaung

Reis til Inwa og teak-klosteret Bagaya Kyaung

Våg deg på en sykkeltur rundt om i sentrale Mandalay

Restauranter:

Art-deco-restauranten Ko´s Kitchen

Golden Duck, fantastisk utsikt mot Mandalay fort

Vestlige burgere og fiske-kebab på Café City

Hoteller:

Hotel by the Red Canal; velg ”Kachin”-rommene med utendørs dusj

Mandalay Hill Resort; dyr harmonisk oase utenfor sentrum

M3, sentrumsnært med gode senger og bad.

Shopping:

Longyier (tradisjonelt skjørteplagg for menn og kvinner)

Jade-stein

Marmor-Buddhaer i alle størrelser

Reisebyrå:

Seven Diamond Express, flinke til å ordne flyturer og utflukter

Valuta:

1000 kyat=7,5 kroner

Sesong:

Høysesong fra desember til februar

Lavsesong fra mai-september

Viktig å vite:

Ta med deg mye valuta ved reiser utenfor de store byene

Ta malariavaksine før reisen

Dårlig Internett-forbindelse utenfor byene

Dårlig mobildekning mange steder

Sats på flyreise mellom de store byene; billig og effektivt

#elv #river #blomstermarked #flowermarket #beach #strand #adventure #Bagan #burma #ferie #hot #lake #market #myanmar #oldmarket #photo #reisverden #templer #temples #travel #village #monks #munker

38 views0 comments

Recent Posts

See All