Search
  • Tekst og foto G.Borchgrevink

REIS BURMA Ballongferd i Bagan


Klokken er 0515 og jeg liker å sove godt frem til 0800 og har gruet meg helt fra i går kveld. Det er bekmørkt og min kommentar om at jeg er usikker på om jeg er ved mine fulle fem utløser knegging i den dunkle halvfulle bussen som frakter oss ut til feltet der ballongferden starter.

Fremme på plassen opplyst av et par ildsteder blir vi servert te og kjeks og delt inn i grupper. Crewet starter å fyre opp, og en særegen drønnende lyd slår mot oss når ballongene fylles med varmluft. Lyset byr på en real foto-utfordring for det lysner fort så jeg skifter melllom fast vidvinkel og lysømfintlig zoom.

Utdanning av piloter er viktig og pilotene har et ansvarlig forhold til forberedelse og gjennomføring av hver flytur. De redegjør for sikkerhetsregler i prossessen, og beskriver turen for oss i detalj.

Den solide kurven av flettet vidje vi skal stå i, og da mener jeg stå som sild i tønne, inneholder seks ”lommer” og vi er to personer i hver. Vi får strenge instrukser om å stå rolig og forbli på plassene våre under hele flyturen, ballongføreren vil sørge for å snu på kurven slik at alle får se og fotografere samtlige templer vi svever over.

Vi setter oss og holder godt i stroppen foran, de kule capsene vi fikk utdelt med firmaets logo på, er godt dratt ned, de skal beskytte håret fra ilden i ballongen, som over oss er et enormt pesende inferno i rødt. Den nederste delen av ballongen er sydd av flammesikkert materiale i samme type stoff som racerførere bruker i klærne sine.

Med ett rykkes vi lett fra bakken og svever langsomt frem og opp—opp..opp.. Ballongduken tåler temperaturer opp til 180 °C men skal ikke utsettes for høyere temperatur enn ca 130 °C når man flyr.

Å henge slik under den prustende ballongen og gli fremover i et ellers så stille univers er bare helt herlig. Bak oss ser vi de andre ballongene stige til værs. Turen er et kompromiss mellom vindretning og ballongførers ferdigheter forteller Nobby fra firmaet Ballons over Bagan. Han var en av de første som startet med ballongflyging i Burma for 20 år siden. I dag jobber han mest på bakken med markedsføring, men stepper av og til inn som i dag, så jeg føler meg heldig og i trygge hender med en erfaren pilot.

Det summer i tysk, fransk, italiensk og engelsk i kurven. Alle fotograferer intenst. -Vent litt, så skal jeg gå ned nå når vi nærmer oss de største templene. Piloten kontrollerer høyden ved å regulere temperaturen inne i ballongen. For å stige tenner han brenneren og øker temperaturen. For å synke lar han ballongen avkjøles eller slipper ut varmluft via en ventil.

Turen tar litt over en time. Da har vi sett og beundret de eldgamle, mektige og vakre templene I rød og gul sandstein med velklingende navn som “Dhammayan Gyi”, “Ananda”, “GawdawPalin”, og “Seinnyet Nyima”.

Landingen er ukomplisert. I løpet av kort tid er ballongen nede, og vi får servert deilig champagne, croissanter og kake, mens vi ser bakkemannskapet effektivt pakke sammen og frakte vekk utstyret.

Stemningen er høy, mange er lettet over hvor fint dette gikk. Med glimt I øyet deler Nobby ut diplomer til alle, og vi ler høyt nå noen forbløffet oppdager på diplomene at her i Burma heter vi visstnok alle det samme..Vel, vi har hatt en unik opplevelse sammen og er blitt en sammensveiset gjeng og ingen av oss er vel lenger den samme nå i solsteken, som da vi ved daggry ankom i mørket.

Bagan fakta:

Attraksjoner:

Dyr, men uforglemmlig ballongferd over alle templene

Lei sykkel og utforsk de 3500 templene på egen hånd

Ta en tur på Irrawaddy-elven ved solnedgang

Restauranter:

Green Elephant i Nye Bagan

Black Bamboo i Nyaung U

Spis på Gyi Gyi i Gamle Bagan, hvor stedets egne

spiser fersk fisk/kjøttretter

Sunset Restaurant; spis alle slags retter mens du

ser på solnedgang over Irrawaddy-elven

Hoteller:

Blue Bird Hotel, boutique-hotell med

koselige rom i bungalower, pool

Mange andre dyrere alternativer i Gamle Bagan

Shopping:

Lakkarbeider i alle fasonger i landsbyen Myinkaba

mellom Nye og Gamle Bagan

Souvenierer fra en rekke små butikker

Reisebyrå:

Seven Diamond Express, flinke til å ordne

flyturer og utflukter

Valuta:

1000 kyat = 7,5 kroner

Sesong:

Høysesong fra desember til februar

Lavsesong fra mai-september

Viktig å vite:

Ta med deg mye valuta ved reiser utenfor de store byene

Ta malariavaksine før reisen

Dårlig Internett-forbindelse utenfor byene

Dårlig mobildekning mange steder

Sats på flyreise mellom de store byene; billig og effektivt

#photo #hot #adventure #air #burma #exiting #flying #myanmar #balloons #pilot #ballongferd #reisverden #reisverden #Bagan #ballong #plane #sky #templer #temples #travel

55 views0 comments

Recent Posts

See All