Search
  • Tekst H.Haave. Foto G.Borchgrevink

REIS INDIA Peace & love i Pushkar

Pushkar ligger som en oase i det karrige ugjestmilde ørkenlandskapet i Rajasthan, i det nordvestlige India. 400 hvite templer omgir den hellige innsjøen, som sies å ha oppstått da Brahma mistet en lotusblomst .

Hver kveld våkner den ellers søvnige byen til liv. Bønnerop – pujaer – og monoton tromming gjaller over den hellige innsjøen. I skjæret fra fakler som er tent langs bredden skimter vi uttallige menn og kvinner som dukker seg ned i vannet.

Pushkar er ett av verdens viktigste pilgrimsmål for hinduer. Enhver troende hindu bør valfarte til Pushkar minst en gang i sitt liv.

På 60-tallet konkurrerte den vesle byen med Marrakech og Goa om å være reisemål for hippier. Fortsatt siver bhang – marihuana - røyken opp fra bordene ved tehusene, der turister av alle slag sitter side om side med pilgrimmer og handelsfolk. Det er lite som forandrer seg i Pushkar.

I de trange smugene er det hektisk aktivitet i butikker som selger lokale sølvvarer, antikviteter, masseproduserte souvenirer og T-skjorter med påskriften I love Pushkar. Her er det også billig å kjøpe turbaner, sarier og andre tekstiler. Passer de ikke, gjør skredderen det ferdig i løpet av natten.

Pushkar kan skryte av hundrevis av templer, de aller fleste bare etpar år hundre gamle. Det skyldes at stedet på slutten av 1700-tallet ble hjemsøkt av den siste mogulen Aurangzeb, som rev de fleste templer, nektet bygging av nye hindu-templer, og la ned forbud mot musikk og seremonier. I tillegg innførte han en kraftig skatteøkning for alle innbyggere. Den fundamentalistiske islamske herskeren var ikke populær blant hinduene i Rajasthan.

Besøker du Pushkar og har få dager til rådighet, anbefales enten å ta den en-timer lange turen opp til Saraswati-templet en kilometer sør for byen eller Pap Mochani-tempelet. Sistnevnte tar en halv time. Begge templene ligger på to åsrygger med fantastisk utsikt over byen, markedet og den hellige innsjøen.

I månedsskiftet oktober-november mangedobles innbyggertallet når verdens mest berømte kamelmarked går av stabelen i Pushkar. Lokale stammefolk, pilgrimmer fra hele India og turister står skulder ved skulder og bivåner pruting og salg av kameler og kyr. Rundt markedsplassene ligger teltleire, der dyr og mennesker forsøker å beskytte seg mot den stekende sola.

Tilreisende gjøglere, linedansere og slangetemmere underholder på festivalplassen og langs innfartsårene. Klint opptil markedsplassen har noen satt opp et digert tivolihjul omkranset av boder som selger mat, souvenirer og all slags juggel. Vi er også med på kåringen av Pushkars flotteste og raskeste kameler og hester. Premieringen foretas av den lokale maharajaen.

Når Pushkar om kvelden blir innhyllet i mørket og duren fra strømaggregatene starter opp, drar mange seg tilbake til dharamsalaene – gjestehusene – for å gjøre seg klar til kveldsseremonien ved innsjøen. Det var her ved Varah ghat, innerst i viken kloss inntil Sadar-basaren, at guden Vishnu viste seg i form av et villsvin. I dag er dette det aller helligste sted i Pushkar.

Straks seremonien er over trekker vi oss tilbake til teltleiren, et steinkast fra markedsplassen. Vi har eget telt på 12 kvadratmeter, eget bad med porselens-toalett og får alle måltider servert i eget spisetelt av verdens koseligste betjening. Vi føler oss som maharajaer.

#adventure #hot #photo #reisverden #reisverden #temples #templer #travel #village #India #Rajasthan #Pushkar #desert #camelfair #tivoli #festival #sadhus #yogi #holy #light #offerings #lake #magical #beautiful #snake #snaketamer #sari #wedding

25 views0 comments

Recent Posts

See All