Search
  • Tekst og foto G.Borchgrevink

REIS NEPAL Flytur over Himalaya

Avia Club Nepal har som motto «get high with us» - og de leverer

High five jpeg.jpg

Jeg er i luften 3000 m over Pokhara, den vakre byen i Nepal som speiler seg i innsjøen Phewa Tal sammen med omkringliggende hvitkledde tinder. Det er en rå og kald klar dag i slutten av desember. Jeg befinner meg i en 4 Delta Wing 2-seters Ultralight Aviator med Rotax 582 motor. Et tomanns fly med åpen cockpit, perfekt for fotografering. Ved siden av meg flyr sønnen min.

Etter å ha stått ved Phewa’s bredder dagen før og betraktet paraglidere i fritt svev rund fjellene, bestemte vi oss for å komme oss opp i luften.

Helt siden tidenes morgen har mennesket betraktet fugler i flukt over himmelen og ønsket å gjøre det samme. Det er kun 110 år siden den første flyveturen. Siden den gang har utviklingen gått i svimlende fart. Idag bringer jetfly oss rundt kloden nærmest på auto-pilot. Men fortsatt lengter mange av oss etter lykkerusen og adrenalin-kicket forbundet med enkel rå flyvning. Avia Club tilbyr et slikt eventyr tett opp til noen av verdens mest spektakulære fjellmasser; Anapurna i Himalaya.

Hangarene til Avia Club Nepal befinner seg på flyplassen i Pokhara. Billetter kan kjøpes her, men vi bestilte time dagen før hos en forhandler inne i Pokhara.

Vi blir vel mottatt av 4-5 verter og vertinner og tilbudt en kopp te, ventetiden er kort, det går knapt et kvarter før pilotene kommer seilende inn på rullebanen. De sertifiserte pilotene er blant annet tidligere fly-ingeniører med tusener av timer bak seg både som paraglidere, fallskjermhoppere og lærere. Kapteinen min er russiske Aleksander Maksimov, for anledningen kledt i rød julenissedrakt, hvilket ser passe absurd ut fordi han har hjelmen under nisseluen og dermed får unormalt stort hode. Men jeg legger en vag uro bak meg og ikledt ekstra vindjakke og fleecevanter blir jeg spent fast i setet tett opp til kapteinen. Deretter kommer to karer og inspiserer venstre hjul, og signaliserer at vi vr ok for take off. Sønnen min Felix sitter fastspent bak kaptein Stephen Shestra fra Arizona, USA. Jeg ser duoen lette fra rullebanen foran meg.

Vi stiger raskt til værs. Det er midtvinters og kaldt og oppleves litt som å sitte i en overbygd sykkel med vinger og propell. Det gir et eget kick å reflektere over hvor enkelt og skrøpelig fartøyet egentlig er.

Under meg glir snefrie Pokhara by med buktende dyrkede trappeformede marker. Ved siden av meg troner Himalayas snedekte mastodonter; Anapurna 8100 moh. og Machapuchre 6990 moh., eller Fishtail Mountain som den også kalles på grunn av formen. Jeg fokuserer kameralinsen, har et ubegrenset panorama rundt meg og føler meg trygg og lykkelig.

Øynene til den russiske kaptein Aleksander Maksimov møter smilende mine i det runde speilet. Han gestikulerer mot venstre og griper hånden min, jeg åpner visiret på hjelmen og hilser mot kameraet på vingen, mens vinden blafrer iskaldt langs ansiktet. Jeg blir også fotografert og filmet.

IMG_2312.JPG

Under oss, har mannen min samme morgen reist opp til det høyeste utkikks-punktet i dalen, Sarangkot-høyden, for å fange soloppgangen på film. På veien oppover den stupbratte grusveien i mørket bråstopper sjåføren idet han ser to skinnende øyne lyse i bilvinduet. Like utenfor veikanten står en nepalesisk tiger fastfrosset i mørket. Denne dagen opplever vi begge noe utenom det vanlige.

Flyturen tar oss over Pokhara by, Phewa innsjøen, forbi Sarangkot høyden og så over den Japanske fredspagoden. Balanserende på en smal åsrygg over innsjøen Phewa troner den vakre hvite buddhistiske fredspagoden, stupaen bygget av japanske buddhistmunker, etter initiativ av Nichidatsu Fujii fra den japanske buddhist ordenen Nipponzan Myõhõji. Fujii var dypt inspirert av Mahatma Gandhi. Han startet byggingen av fredspagoder verden over i 1947. Pagodene er skapt for å gi alle folkeslag og ulike troende et felles fokus på ønsket om fred på jorden. Foruten å være et fantastisk utsiktspunkt i seg selv med utsyn over Anapurna og Pokhara er stupaen imponerende.

Side om side med Fishtail Mountain 8100 moh. jpeg.jpg

Harald som beveger seg 2000 meter under meg ser oss og sverger senere på at han har hører meg rope.

Etter flyturen blir det litt ventetid fordi vi ønsker å få med oss bildene og videoen som ble filmet av oss under flyturen. På veggen henger et gammelt russisk verdenskart og en dartskive. Vi bruker tiden til å studere kartet, drikke te, spøke og kaste dartpiler, inntil filmene og bildene er ferdigkopierte på egen CD. Noe som forøvrig var en tilleggstjeneste og kostet ytterligere 2500 rupies i tillegg til de 100 euro vi betalte for selve flyvningen.

Avia Club Nepal ble stiftet i 1997 og tilbyr foruten sightseeing; paraglide tandem hopp, spesialflyvninger med banner, blomsterskrud, profesjonell bistand i forbindelse med filmopptak, tv-innspilling og forsknings-ekspedisjoner. De tilbyr også kurs i flyvning. Avia Club har ett Aeroprakt fly med lukket cockpit som i 130 km/t flyr deg inn til hjertet av Himalaya hvor du ser isbreer og isfosser i det sørlige av Anapurna. Dette kan være en morsom reise for trekkere som vil se sine ruter pånytt, oversiktlig, fra luften. Hvis du ønsker å trekke, tilbyr Avia Club en kombinasjonspakke med trekking og paragliding.

Vi har allerede avtalt ny reise med venner som er klare for kombinasjons-pakken med fly, paragliding og trekking.

Den-vakre-innsjoen-Phewa-Tal-i-Pokhara.jpg

#video #adventure #exiting #flying #air #plane #sky #beautiful #photo #pilot #reisverden #reisverden #village #Himalaya #Anapurna #FishtailLake #PhewaTal #Pokhara #Nepal #aviator #aviation #coldsoaringhighaboveview

33 views0 comments

Recent Posts

See All