Search
  • Tekst og foto G.Borchgrevink

REIS INDIA Taj Mahal kjærlighetens palass

"Please Madam, can you move to the right? Det handler ikke om at Harald og jeg tar oss bedre ut langt til høyre på benken, men om at hun, selveste Taj Mahal, skal stråle enda mer, like sterkt som hun har gjort i 350 år. Alle som valfarter til Indias mest berømte severdighet, verdens kongelige, celebriteter og backpackere, må finne seg i å stille i skyggen av juvelen i kronen "Kjærlighetens palass" Taj Mahal.

Gerd-og--HArald-3020.jpg

Det er mange steder du kan la seg avbilde på i dette enorme park- og bygningskomplekset, men det er på denne ene bestemte benken vi sitter på at det er blitt tradisjon. Den 2,5m lange marmorbenken er ganske anonym. Århundres bruk har slitt bort hvit patina og erstattet den med skittengrå overflate. To klikk senere, må vi avgi plassene til neste ivrige par i rekken. Et ungt indisk par, hun i en eventyrlig gul sari, han i mørk dress. "We are newly-weds, sier mannen, øyensynlig i et forsøk på å sette fart på oss. Bak han står hele familien ikledd samme festantrekk. Å oppsøke Taj, som hun også kalles, er en fest for mange indere.

lastebilsjfoer.jpg

Vi lander i Dehli og har tre dager på å oppleve India. Da velger vi å se Taj Mahal, som befinner seg i Agra.

Det er enkelt å besøke Agra. Det er en rekke alternative måter å ta seg sørover mot den tredje største byen i delstaten Uttar Pradesh. Velger du å fly tar det om lag 1 time. Tog fra Dehli er komfortable, men det er ikke alltid like lett å få plass. Det går mange rutebusser mellom Dehli og Agra, turen tar mellom 4-5 timer. Leier du egen bil har du transport i selve Agra og kan i tillegg få med deg et besøk til omkringliggende severdigheter., deriblant mugal-byen Fathepur Sikri. Vi satser på taxi. Vår sjåfør heter Iqhbal, en sikh, som kjører som om det var han siste tur. I 80 km i timen i feil fil og fartsretning legger han ut på ferden. Vi sitter som lamslåtte i baksetet, men trette som vi er etter den lange flyreisen, lar vi det stå til. Vi er glade for at mørket senker seg, men tuting og ustanselig bruk av fjernlys fra møtende biler, gjør at turen i seg selv blir en opplevelse for livet, om enn av den fryktsomme sorten.

ennlige-sjaforer-i-Agra3020.jpg

Vel fremme i den vakre byen Agra, som ligger ved den hellige elven Yamuna, er enten taxi, eller motor- eller sykkel-rickshaw greit fremkomstmiddel. Det er bussforbindelse (tongas el-buss) til en rekke offentlige plasser. Taxier kan hyres på tog eller busstasjoner, eller hoteller. Den siste strekningen rund Taj Mahal er bilfri, så her kan du enten spasere eller leie rickshaw. Men for all del, prut på prisen, opptil 40 %.

IMG_4459.jpg

Agra nevnes i det episke verket Mahabharata som Agrabana (Paradis, eller Skogens grense..). Den greske filosofen Ptolemaios markerte Agra på sitt verdenskart allerede i det andre århundre. Tradisjon og legender forteller at dagens by ble grunnlagt omkring 1475 av Raja Badal Singh. Fra 1526 til 1658 var Agra mogulenes hovedstad. Den unike mughal-stilen er en blanding av Islamsk, sentral-asiatisk og persisk, og det er bygninger fra denne tiden som gjør byen til en av Indias største turistattraksjoner.

taj-mahal-speilbilde-2030.jpg

Taj Mahal, er ett av verdens åttende underverk, og er på Unescos liste over Verdensarven. Palasset besøkes av over 4 millioner mennesker hvert eneste år. Kjærlighetsmonumentet og mausoléet ble bygget etter ordre fra mughal-herskeren Shah Jahan mellom 1631 og 1648, til minne om hans favoritt hustru dronning Arjumand Banu. Nå advares det om at Taj Mahal kan komme til å rase sammen innen fem år. Årsaken er at fundamentet nå råtner, angivelig fordi Yamuna-floden er i ferd med å tørke ut som følge av forurensing og avskoging. Allerede i 2007 mente miljøvernere at forurensingen gjør den hvite marmoren gul. Nå frykter parlamentsmedlem og Agra-politikeren Ramshankar Katheria at elven er en viktig del av det arkitektoniske designet og at Taj Mahal ikke overlever hvis den tørker ut. For å redusere forurensingen, ble det for en tid tilbake ulovlig å kjøre buss og bil nærmere bygget enn to kilometer.

Vi elsker å fotografere og bestiller billetter dagen i forveien og møter opp kl.06.00 for å være først i kø. Men vi er ikke alene om den tanken, og etter at vi har blitt nøye visitert, strener vi sammen med hundrevis av andre turister avgårde for å skue gjennom Darwaza, den majestetiske røde hovedporten i sandsten. Et blendende marmorhvitt eventyrlig vakkert Taj Mahal åpenbarer seg. Den oktogonalt-formede domen Taj ligger i nordenden av en 17 hektar store hage, på en sjakkdekorert platform, omgitt av en enorm dekorert marmor terrasse, med minareter i alle fire hjørner. Praktverket regnes som høydepunktet innen Mughal arkitektur og speiles i omkransende basseng.

Aftensolen-forgyller-moskeen.2030.jpeg

På begge sider troner røde sandstensbygg. I øst ligger den røde moskeen, i vest ligger gjestehuset. Inne i det romantisk hvelvede hovedkammeret der veggene er dekorert med vers i svart kalligrafi fra Koranen, finner vi de vakkert dekorerte men dog falske gravene til Mumtaz og Shahen. Materialene som pryder bygget kommer fra mange steder i landet, den hvite marmoren er fra byen Jodphur, edelstener fra Baghdad, Punjab, Golconda, men også fra Russland og Kina.

Historien forteller at dronning Arjumand Banu og sjahen giftet seg i 1612 og hun fødte ham 14 barn, hvorav kun fire gutter og tre jenter vokste opp. Dronningen døde i barselseng i 1631. Knelende ved dødsleiet lovet sjahen at han ikke skulle få flere barn med noen av sine andre koner og at han skulle bygge et gravsted så vakkert at det ville minne kommende generasjoner om deres udødelige kjærlighet. Taj Mahals dråpelignende fasong skyldes den siste tåren sjahen tørket fra dronningens kinn før hun for evig sovnet inn. I to år sørget sjahen så intenst at hans hår til slutt ble hvitt.

PB201144.jpg

Det tok 20000 håndtverkere, arbeidere og kunstnere 16 år å ferdigstille hovedbygningen, og ytterligere fem å for å ferdigstille hagen og gårdsplassen. To marmor-kanaler fylt med fontener, kantet med sypresser går ut fra et opphøyd basseng i front og deler hagen inn i fire like kvadrater. Hver og en av disse fire kvadratene er igjen delt inn i fire nye, med enda smalere gangveier, og slik lages 16 kvadrater. Den perfekte symmetrien gir en veldig ro til øyet. Kanalene pleide å inneholde karper, et gammelt indisk og universelt symbol på positiv livskraft. Sjahens planer om å bygge en tilsvarende svart Taj Mahal på den andre siden av Yamunafloden, til seg selv, ble aldri fullført. Etter sigende skal han etter sin to års sørgeperiode ha gjenopptatt sine erotiske sysler, dog aldri giftet seg pånytt, men onde tunger hevdet at da han døde i 1657 skyldtes det en overdose av afrodisiak. Alle berømtheter forfølges av myter, også Taj. Det påstås at Shah Jahan kuttet armene av og fjernet øynene på sine arkitekter og skulptører slik at de aldri skulle kunne skape noe nytt praktverk som kunne måle seg med Taj Mahal.

Vi returnerer om kvelden for å få flere bilder av Taj i solnedgangen, og finner at det er et godt valg å ta imot tilbudet om foto-guide. Vår guide haster oss konstant videre. ”The sun is soon setting Madam, hurry!", sier han mens han småløper foran oss bortetter hagegangene. ”Here Madam, here!” Han peker på et punkt litt innenfor taket som hvelver seg over inngangspartiet til det enorme hageanlegget. ”Stand here”, sier han og peker nok en gang på en kvadratdesimeter stor flis. Marmorflisen er ekstra slitt. Ikke uten grunn. Ved å stå akkurat der fanger du som fotograf inn Taj Mahal perfekt mens sola går ned og får hele palasset til å funkle i all sin prakt.

PB211160.jpg

Søylepartiet som jeg står bak danner en naturlig innramming av bildet. Praktfullt. Jeg har knapt fått stilt inn og tatt noen nye motiver før Sanjit igjen roper, "We must hurry". Han himler med øynene, han har ytterligere fem nøye utvalgte steder å vise oss før sola går ned.

Mange timer er gått siden vi entret de enorme portene til Taj Mahal-komplekset. Det duse, rosaaktige skjæret som la seg eventyraktig over palass og moskeanlegget den siste timen har veket for dus skumring. Vi trekker oss tilbake og glir gjennom portene sammen med busslaster av turister som har veltet inn portene hele dagen. Du er aldri alene med Taj. Ønsker du å være nesten alene med henne, gjelder samme regel som på alle verdens største turistattraksjoner en regel som gjelder: Stå opp tidlig!

Om du som oss, reiser helt til India, vil det være for ille om du ikke oppsøker hotellet som ligger vegg i vegg med Taj Mahal, luksushotellet Hotel Oberoi Armavilas. I det minste for å ta en kaffe eller drink på hotellets terasse mens du nyter synet av Taj Mahal. Luksushotellet ble i 2011 rangert som ett av Asias og verdens flotteste hotell. Forretningsvennlig, men likefullt elegant eksotisk, perfekt for en romantisk «getaway». Plassert i den historiske bydelen i Agra, med storslått utsikt til Taj Mahal fra de fleste rom.

ServeringOberoi-Armavilassti3020l..jpg

Flere suiter har terrasser med fantastisk utsikt mot Taj Mahal døgnet rundt. Hotel Oberoi Armavilas kjøkken serverer mughal spesialiteter. Her kan u nyte en fantastisk middag, med retter som; Bhunney Murgh Ke Parchey; Gilafi Seekh Kebab; Esphahani Raan; Toofan-e-zameen, Lagan ki boti, Machhi ka soola, Kachhe Gosht ki Biryani, Nahari and Kundan Murgh akkompanert av synet av en blodrød solnedgang over Taj Mahal.

Agra er et hovedsenter for indisk kunst og kultur, og etter sightseeing besøkte vi markedet og en skredder. Vi drar til Sadar basar, som ligger like ved Taj MAhal, fortet og togstasjonen. Agra er kjent for marmor, tepper, lærindustri og edelstener, men vær skeptisk, mye er kun glass. India blender deg med ekstrem rikdom og smertefull fattigdom, og den samme kontrasten finner du i luktene, - ekstremt ubehagelig eller liflig forlokkende av krydderurter. Krydder brukes til å konservere matvarer, skape smaksvariasjon og regulere kroppstemperaturen. I motsetning til andre kulturer som bruker ferdige kryddermix, finner vi her bugnende kurver med ulike nykvernede krydder. Alle Indias ulike regioner skryter av sine spesialiteter. Mat kjøpt på gatehjørnet er vel så god som restaurantmat. Faktisk prøver restaurantene å etterlikne maten på gata, ofte uten å lykkes. Vi er trette og sultne og bestiller hver vår rett med øl. Agras mughal kjøkken består i hovedsak av ikke vegetariske kebab-, korma- og curry retter, med tilbehør av yoghurt, rømme, nøtter, mandler, saus og en miks av særskilte kryddere.

I motsetning til oss drikker ikke indere alkohol til maten. De tar eventuelt et glass før maten. De er ikke vant med kaffe i etterkant heller. Lassi, en yoghurtdrink anbefales, den kjøler ned munnen mens du spiser sterkt krydret mat, og den regulerer tarmfloraen så du slipper problemer senere.. Hvorvidt indere spiser kjøtt eller er vegetarianere avhenger av kaste og religion. Noen tillater egg, andre bosatt ved kysten tillater fisk, biffkjøtt derimot fortæres kun i områder med høy konsentrasjon av kristne og muslimer. Agra er også kjent for Pethas, en søtsak laget av gresskar, rosevann og glukose, snacksen Dal moth, og i vintersesongen får du kjøpt deilige søte kjeks laget av sesamfrø og jaggery, som er en blanding av daddel palme, sukkerrør, eller kokosnøtt.

IMG_2399small.jpg

Vi bestemmer oss for å besøke en skredder, som holder til i Sadhar Basar. Lokalet er lite, men stappfullt fra vegg til tak med vakre broderte stoffer i silke, bomull, ull, vevde tepper, mohair og kashmir sjal. De forsikrer om at «no problem» «no problem» om fire timer vil to sarier være fiks ferdige. Effektivt og erfarent tas mål, diskuteres snitt og utringning, lengder på ermer, fasong på bukser, og vi får synspunkter og anbefalinger ihht. indisk smak. Når vi kikker gjennom stablene av sjal uten å feste oss ved noe, kommer eieren med en fløyelstrukket kiste og ansiktet i høytidelige folder..»look..this is what you are looking for, the finest of the finest, mohair from india! This is no ordinary wool, the thinner the finer!..look!” Han demonstrerer med å trekke sjalet gjennom en gullring. “This is for you, Madame.» Et besøk hos skredderen anbefales på det varmeste. Alle lo, flørtet og prutet intenst, og 4,5 timer senere eksakt, var to stk nydelige sarier ferdige. Og ja, de brukes, som tunikaer både til hverdag og fest.

#India

48 views0 comments

Recent Posts

See All