Search
  • Tekst og foto G.Borchgrevink

REIS ITALIA Fotosafari i Venezia

IMG_7785.jpg

Som et eventyrlig fargekart fra Jotun ligger den italienske øya Burano noen vindpust utenfor vakre Venezia. Stadig flere av de 22 millioner turister som besøker kanalbyen finner veien til Burano og søsterøya Murano. Eventyrlystne kan glede seg over flere spennende øyer i lagunen.

IMG_7507.jpg

Allerede før vi dro fra Gardermoen hadde vi bestemt oss for hvilke severdigheter vi skulle ha med oss i Venezia: Markusplassen, Rialto- og Academica-broen. Ettersom vi var der i seks dager kunne vi ta det litt roligere enn helgeturistene. Når du føler at du har vandret nok i kø opp og ned trange passasjer og krysset nok steinbroer, sett da kursen nordover til Fondamenta Nueve. Der kjøper du dagskort til fergene som trafikkerer de mange øyene i lagunen.

IMG_7338.jpg

Første stopp er nevnte Murano, verdenskjent for sin glasskunst. På fabrikkutsalgene på Murano finner du helt unike glassgjenstander i fantastiske farger; glem plast-souvenirene fra Kina som du tilbys overalt langs turistløypa. Før år 1200 hadde Venezias berømte glassblåsere tilhold i selve byen. Dette ble det slutt på da dogen (byens overhode) forviste alle glassblåserne etter en storbrann forårsaket av brann hos en av glassblåserne.

IMG_7404.jpg

Det ble starten på glass-eventyret på Murano. Her ligger områdets eldste kirke, Santa Maria e Donato fra 600-tallet.

Neste stopp er Burano. Fiskerlandsbyen er kjent for sine fargerike hus og sin kniplingsproduksjon. Her finnes også en egen kniplingsskole og museum. Et must for knipseglade er klokketårnet på øyas 1500-talls kirke, som ikke står tilbake for det skjeve tårn i Pisa.

IMG_7774b.jpg

Skal du ha med deg noe virkelig venetiansk hjem ved siden av glasskunst, må det være å anskaffe en karnevalsmaske.

Som regel er de i pappmasjé og malt og lakket etter alle kunstens regler. Enkelte masker er utrustet med fjær og hodepryd.

Jeg anbefaler deg å handle masker på markedene i San Polo ved Rialtobroen, men de er å få tak i overalt.

IMG_7867.jpg

Venezia er Italias dyreste by og står ikke tilbake for Roma og Milano. I de eksklusive butikkene rundt Markusplassen og langs Tore dell Orologio finner den merkebevisste sine Prada, Gucci, Fendi, Trussardi, Krizia, Missoni, Ferragamo, Armani og Versace-klær, sko og accesoirer.

IMG_8089.jpg

Som overalt i verden gjelder regelen om å forberede seg før avreise. Da unngår du å havne i fellen som tusener har gjort før deg; nemlig å deise ned på restaurantene rundt Markusplassen og Grand Canal. Her flår de deg. Dessuten er maten blodfattig på smak, kelnerne nedlatende og servicen til å le av. Kom deg heller av gårde til en av de mange koselige restaurantene i bakgatene lenger oppover i byen.

IMG_7761.jpg

Mye av vitsen ved å besøke Italia er nettopp maten. Salmone Affumicato, røkelaks smaker bedre her enn hjemme, prosciutto e melone, skinke og melon (en klassisk forrett) smaker aldri så godt som servert på en av de "ekte" bakgårdsrestaurantene. Prøv også bisque di aragosta, en fyldig hummersuppe. De latinske lammerettene må heller ikke glemmes: abachion, stekt lammekjøtt med hvitløk og rosmarin laget til ære for sansene, mør og smakstett duften, skyen, alt i generøse mengder. Kan hende er du litt ekstra råflott og lar maten ledsages av en god italiener, en Brunello eller Barolo. Man kan bli salig av mindre.

IMG_7663.jpg

Før du reiser hjem må du unne deg en tur med en gondol. For uansett om du er på kjærlighetstur eller bare er ordinær turist, er det noe helt eget å gli gjennom vannet i de svaneaktige farkosten. Fra båten kan du også få tatt en mengde unike fotografier av folk og bygninger. Det går ikke an å prute med gondolierene, hvorav enkelte er de reneste storsjarmører så lenge de har full kontroll. Beregn en 6-700 kroner pr. person for en gondoltur.

Skulle du synes det blir for dyrt, sats da isteden på en av byens mange båtbusser. En tur med en Vaporetto opp langs Grand Canal, hovedfartsåren i byen, er en unik og billig opplevelse. Herfra får du med deg alle de klassiske turistattraksjonene før du tilslutt ender opp på Markusplassen – selve Venezias hjerte.

Er du lei av å tråkke rundt i en endeløs kø i Venezia, kast deg på en av fergene som trafikkerer lagunen.

Her er noen øyer å besøke:

Mazzorbo - liten øy som også kan nås via en bro fra Burano

Sant Erasmo - her dyrkes mye av grønnsakene og frukten du får på bordet i Venezia

San Lazzaro degli Armeni - armensk kloster som var elsket av poeten Lord Byron

Le Vignole - jordbruksøy i mindre skala enn Sant Erasmo

San Michele - her finner du lagunens kirkegård. Sjekk ut Igor Stravinskys grav.

#Italia #venezia #burano #murano #karneval #fiesta #italian #gondol #gondole #lire #gondolier #adventure #reisverden #reisverden #carnival

31 views0 comments

Recent Posts

See All