Search
  • Tekst og foto G.Borchgrevink

REIS TSJEKKIA Praha på 123

"Perlen blant alle byer", "Byen med de 100 tårn" og "Alle byers mor". Kjær by har mange navn. Vi har satt av tre dager til å bli bedre kjent med Praha, som uten tvil er en av Europas vakreste hovedsteder. Samtidig har vi bestemt oss for å teste ut tre ulike overnattingssteder på like mange døgn.

IMG_6242.jpg

Vi har knapt fått kastet fra oss bagasjen på rommet før vi haster avgårde mot Gamlebyen. Målet er Hradcany-slottet som troner som en Harry Potter-kulisse øverst på bakketoppen over elven Vltava. Start turen ved Kruttårnet i Celetna-gaten, vandre til gamlebyens torg hvor du finner det berømte astronomiske uret. Den danske astronomen Tycho Brahe ligger begravet i Tyn-kirken på Gamlebyens torg. Han skal etter sigende ha dødd under mystiske omstendigheter i 1601, etter å ha tjent som Kong Rudolf II’s personlige astrolog og astronom i få år.

IMG_6123.jpg

Uansett om brosteinene er aldri så skeive, er det viktig at du holder hodet hevet og ustanselig vender blikket vekselvis fra høyre til venstre. Hver eneste bygning - være seg i gotisk-, barokk-, rokokko- eller jugendstil - er nemlig de reneste kunstverk. Følg menneskestrømmen mot Karlovgaten og stopp gjerne opp ved en av de mange rustikke kafeene og nyt en tørsteslukkende tsjekkisk øl.

Nå er du like ved den 516 meter lange Karlsbroen fra 1300-tallet. Her kryr det av folk, ikke alle har de edleste hensikter. Se opp for lommetyver! Karlsbroen forbinder bydelen Malá strana med Gamlebyen Staré mesto. Broen har 16 buespenn, gotiske tårn ved brohodene og er smykket med uttallige barokke bronseskulpturer. Vi stiller oss i køen for å berøre statuen av St. Johan Nepomuk fra 1683. Berører du statuen på det riktige stedet, skal dine ønsker gå i oppfyllelse. Delen som stadig berøres av menneskehender skinner blankt, resten er sort, farget av tidens tann i likhet med alle de andre statuene på broen.

IMG_6100.jpg

Hradcany er som slott flest. Majestetisk og utilnærmelig, men stedet er også et fantastisk utsiktspunkt. Herfra får du raskt oversikt over en by som likner Oslo i utstrekning. Den er ikke større enn at man kommer seg raskt rundt uten de store transportetapper. Trikken er et fantastisk fremkomstmiddel, vi rotet litt i begynnelsen med retning, men da er det bare å hoppe av og ta neste.

Er du ikke utslitt av byvandring, legg turen innom en av verdens mest sagnomsuste kirkegårder. Pass bare på at du kommer til den riktige jødeiske kirkegården, det finnes nemlig to. Du skal til den som ligger ved synagogen i Gamlebyen - ikke den i Fibichovagaten. I nærmere 400 år, fra 1380 til 1783, var Josefov-ghettoen det eneste sted jøder fikk lov å bo i Praha. Før du får entre kirkegården, som ligger inneklemt mellom femetasjers bygninger, må du ta den obligatoriske turen innom stedets museum.

IMG_6160.jpg

Med uendelige navnerekker på veggene av jøder som mistet livet i konsentrasjonsleire under Den annen verdenskrig er museet et sørgelig minne om groteske overgrep og forfølgelse av jødene. Vi vandrer beveget og ettertenksomt gjennom den pittoreske kirkegården sprengfull av vakre gamle gravsteiner. Jeg får frysninger av å tenke på myten om monsteret Golem, som ble skapt av leire etter de samme prinsipper som Gud skapte Adam. Det var rabbineren Löw som skal ha skapt Golem en eller annen gang på slutten av 1500-tallet for å beskytte jødene som hadde mange fiender i byen. Det het seg at Golem hevnet seg på de som utøvde vold mot jødene.

Etter et slikt følelsesladet besøk, benker vi oss ned på Kafka kafe. Den verdensberømte forfatteren Franz Kafka bodde i sin tid i Gamlebyen, og har følgelig fått sitt eget museum. Vi drikker det tjekkiske ølet Pilsener Urquell. På nabobordet nyter de hver sin absint. Mens det stort sett over alt ellers er forbudt å servere absint har tsjekkerne fortsatt å servere det som til alle tider har vært ansett som bohemens fremste tørstedrikk.

IMG_6184.jpg

Praha har gjennomgått et drastisk taktskifte de siste sju årene og fremstår i dag som den mest moderne av de tidligere østeuropeiske hovedstedene. Tsjekkiske spisesteder hadde før ry på seg for å være kjedelige og med mat av aller dårligste merke. Kelnerne var ikke særlig bedre, direkte uhøflige. Men i dag er dette helt endret. Blant de som skal ha mye ære for dette er nordmannen Nils Jebens som har en rekke restauranter i Praha. Hans flaggskip er Kampa Park, som er et steinkasts avstand fra Karlsbroen. Her finner du en omfattende internasjonal meny. Kampa Park er etterhvert blitt en institusjon i Praha og er blitt en favoritt blant landets elite og internasjonale stjerner på besøk. Vi spiste lunsj på stedet og har sjelden fått bedre service og mat. Deilig å være norsk i Praha!

Vi kan ikke forlate Praha uten å ha med oss hjem noen flotte glassgjenstander. Tsjekkia har har hatt stolte glasstradisjoner siden 1400-tallet og overalt myldrer det av fargerikt glass, slepne krystaller og vakre vaser. Når du har fått nok av glass kan du, om lommeboken tåler det, kjøpe granatsmykker, skinnvesker og tre-leker.

Med koffertene fulle av flotte gaver og hodet stappfullt av kulturelle inntrykk vinker vi farvel til Praha. Men det blir ikke lenge til neste gang.

#Tjekkia #absint #budapest #exiting #reisverden #reisverden #travel #tsjekkia #praha

33 views0 comments

Recent Posts

See All